Wordt het gezellig of wordt het ergeren? Hoe zullen we met elkaar omgaan nu we meer thuis blijven? Geboortegolf of echtscheidingen werd al schertsend genoemd. Dat weten we over negen maanden.

Een goede raad kregen we alweer zeven jaar geleden van onze seniore buurman, die zei:’Een huwelijk houd je goed, door af en toe even niet te reageren op wat de ander zegt’. Er viel een mooie stilte. We begrepen precies wat hij bedoelde.

De corona crisis is een uitgelezen kans om wat bewuster stil te staan bij het contact met al je naaste dierbaren. Want hoe graag je het ook wilt en je best ervoor doet, altijd in goede harmonie met elkaar omgaan is niet vanzelfsprekend.

Zo hebben we allemaal onze eigenaardigheden. Dat maakt ons bijzonder. Als je wat vaker en dichter op elkaar komt te zitten, bestaat de kans dat die eigenaardigheden iets worden uitvergroot. En dat kan wel eens ergernis opwekken. Dan dus even je mond houden, dat is de kunst!

In deze tijd met grote onzekerheden, kun je zekerheden juist in je dagelijkse contacten vinden. Ga dus vooral gezellig ganzenborden of mens-erger-je-nieten.