Nog nooit zo’n dubbel gevoel gehad. Genieten van ’s werelds mooiste stad, vanwege het massaal wegblijven van toeristen, terwijl je de economische ‘ramp’ in je onderbuik voelt.

Geen rijen bij musea en de Sint Pieter. Lege en half lege terrassen die de rust versterken. Slechts 1-2 procent van het normale toerisme, hooguit. Niemand die je het zicht op alle pracht ontneemt. We bewonderen de sereniteit, die zo uitstekend bij de vele kunstschatten past.

Tegelijkertijd beseffen we dat het uitblijven van uitgaven door Italiaanse en buitenlandse bewonderaars van Rome, zacht uitgedrukt, ongewenst is. Dit is geen stille ramp, maar een duidelijke. Rome, de Eeuwige Stad en meer dan 2700 jaar oud, zal deze catastrofe vast en zeker te boven komen. Hoe en hoe snel laat zich aanzien.

’Andrà tutto bene!’ is het hart onder de riem sinds de corona-crisis. ‘Het zal goed komen!’ We wensen het Rome en alle Italianen van harte toe.