Bij het ontbreken van verwacht rumoer, ging onze goede vriend Bert polshoogte nemen bij het verjaardagsfeestje van zijn 14 jarige zoon. Alle jongens waren druk doende met hun smartphone. Nieuwsgierig vroeg hij zijn zoon:’Met wie app je nu?’. ‘Met hem’ antwoordde hij, wijzend op zijn vriend naast zich.

Onlangs bleek uit onderzoek dat door intensief schermgebruik de jongere generatie gezichtsmimiek als belangrijk onderdeel van communicatie minder goed interpreteert. Hoe doe je dat bij een sollicitatiegesprek of een eerste date?

Hoe doorbreken we de verslaving aan ‘schermen’? TV, computer en smartphone als sociale ont-binders. Want waarom komt in deze ‘corona-tijd’ zo vaak naar voren dat we op zoek zijn naar verbinding?

In mijn boek ‘CONTACT – in een complexe wereld’ stel ik het volgende: ‘Warme en echte contacten, waarin we elkaar kunnen zien, voelen, horen en ruiken, zijn menselijke basisbehoeften. Ze kenmerken een eerlijke communicatie. Geen kans voor slechts eenzijdige succesverhalen. Zicht- en voelbare emoties zijn onmisbaar om elkaar goed te kunnen begrijpen’.

En als je je door de ander gehoord en begrepen voelt, ontstaat er verbinding.